Μύλοι-Κορυφή Όχης-Καλλιανού

 

walking thought the woods of mount Ochi

 

Κάρυστος-Κορυφή Όχης-Καλλιανού.

 

Γενικά.

Μία μοναδική πεζοπορία στην Όχη, από την Κάρυστο, στις αιγαιοπελαγίτικες ακτές του θρυλικού Καβοντόρου. Θεωρητικά, η συνολική διαδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί σε 8 1/2 ώρες, αλλά, για άπειρους ή ομάδα θα χρειαστούν περι τις 10 ώρες περπάτημα. Επειδή η πεζοπορία δεν είναι μια αθλητική δραστηριότητα, κανείς θα πρέπει να υπολογίσει και τον χρόνο που απαιτείται για ξεκούραση, για παρατήρηση και θαυμασμό του τοπίου. Το μονοπάτι έχει σημάδια στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά το τραχύ και βραχώδες τερέν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυξημένη προσοχή. Μερικά σημεία είναι δύσκολα εάν φυσά άνεμος ή έχει χαμηλά σύννεφα.

 

Η διαδρομή.

 

Η διαδρομή μπορεί να χωριστεί σε 4 μέρη.

 

1. (Κάρυστος) Μύλοι - Κύλινδροι.

Συνήθως, οι περιπατητές μεταφέρονται με όχημα στο χωριό Μύλοι και ξεκινούν απο εκεί το περπάτημα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι ανηφορικό. "Κύλινδροι" ονομάζεται η θέση στην οποία υπάρχουν ξαπλωμένες κάτω στην γη 10 τεράστιες μαρμάρινες κολώνες που είναι εντυπωσιακές. Είναι σημείο εξόρυξης της Ρωμαϊκής περιόδου. Διάρκεια διαδρομής, 40 λεπτά. Θα μπορούσε να είναι μία εκδρομή απο μόνη της.

 

2. Κύλινδροι-Κακιά Σκάλα-Καστανόλογγος-Καταφύγιο.

Το σημασμένο μονοπάτι συνεχίζει προς βορράν, ανηφορικά και φτάνει σε ένα στενό πέρασμα όπου γίνεται καλντερίμι (Κακιά Σκάλα). Συνεχίζοντας ανατολικά, συναντά το σύγχρονο δρόμο ο οποίος φτάνει μέχρι τονκαστανόλογγο, ένα δάσος υπεραιωνόβιων καστανιών. 200 μέτρα απο τις καστανιές είναι κτισμένο το καταφύγιοτης Όχης. Διάρκεια διαδρομής, 2 ώρες και 15 λεπτά.

 

3. Καταφύγιο - Κορυφή Προφήτη Ηλία.

Η ανάβαση συνεχίζεται. Το μονοπάτι φτάνει ψηλά, σχεδόν στην κορυφή. Η μορφολογία θυμίζει πλατώ. Δυτικά, είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. 200 μέτρα ανατολικά, υπάρχει ένα αρχαίο, εντυπωσιάκό κτίσμα, το δρακόσπιτο. Ακριβώς εκεί είναι η κορυφή της Όχης. Διάρκεια διαδρομής, 1 ώρα και 15 λεπτά.

 

4. Κορυφή-Φαράγγι Δημοσάρη-χωριό Λενωσαίοι-παραλία Καλλιανού.

Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, κοιτάζοντας προς βορράν, βλέπουμε να εκτείνονται μέχρι την θάλασσα τα χαμηλότερα τμήματα της Όχης. Δεσπόζει του τοπίου το φαράγγι του Δημοσάρη. Κατηφορίζουμε απο τον Προφήτη Ηλία προς το πρώτο διάσελο απο κάτω, το Πετροκάναλο. Εκεί είναι η είσοδος του φαραγγιού. Βαδίζουμε κατά μήκος του χειμάρρου, κάτω απο τα πλατάνια. Φτάνουμε στην εκκλησία του χωριού Λενωσαίοι. Η πορεία συνεχίζεται για 1,5 χιλιόμετρα στον χωματόδρομο του χωριού. Πιο κάτω, υπάρχει μονοπάτι που συνεχίζει κάτω απο τα πλατάνια, μέχρι την παραλία του Καλλιανού. Διάρκεια διαδρομής, 4,5 ώρες.

 

Για πληροφορίες και οδηγίες, ρωτήστε στην ρεσεπσιόν του ξενοδοχείου Καρύστιον.

 

  • Karystion Hotel

  •   Κάρυστος, 34001 Εύβοια
  •   +30 22240 22391
  •   +30 22240 22727
  •   info@karystion.gr