Τοπική αγορά & προΐόντα

Κάθε τοπίο της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα της γης, που συνεισφέρουν στην πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.

 

local produce

 

Κυρίαρχη θέση στην οικονομική ζωή της Καρυστίας, της Νότιας Εύβοιας, είχε ανέκαθεν η κτηνοτροφία. Στα παραδοσιακά κονάκια της Όχης, ανέκαθεν παρασκευάζεται η φρέσκια μυζήθρα, το ανθότυρο, το πικάντικο τουλουμίσιο τυρί (ή βαρελίσιο, σήμερα), το κεφαλοτύρι (δηλαδή η κεφαλογραβιέρα). Τα νόστιμα κρέατα της Καρυστίας (αρνιά, κατσίκια, βετούλι, γίδα και προβατίνα) από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης, μοσχοβολούν άγρια βότανα.

 

 

Το μέλι κατέχει υψηλή θέση στην παραγωγή τοπικών προϊόντων. Παράγεται θυμαρίσιο μέλι, κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, το ξακουστό από την οθωμανική περίοδο ροδόμελο, κ.α. Όλα είναι δείγματα εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας.

 

 

Στον κάμπο της Καρύστου υπάρχει παράδοση αμπελουργίας με μεγάλη παραγωγή κρασιού. Κυρίαρχο καλλιεργούμενο είδος είναι το σαββατιανό σταφύλι. Έχει επίσης ξεκινήσει η παραγωγή βιολογικού κρασιού.

 

 

Εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα κατακλύζουν τους νότιους πρόποδες του βουνού Όχη, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα ευωδιές και αρώματα. Τα καρυστινά εσπεριδοειδή, το μελιτζανί κρεμμύδι, το καλαμπόκι, η ορεινή πατάτα, η ντομάτα και τα κεράσια του Αγίου Δημητρίου, είναι μερικά από τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής. Στην περιοχή λειτουργούν ελαιοτριβεία με παράδοση πολλών χρόνων. Την εποχή της ελαιοπαραγωγής, το φρέσκο λάδι πάνω σε ζυμωτό ψωμί και οι λουκουμάδες επισφραγίζουν τη νέα σοδειά.

 

 

Στην τοπική πάστα, εκτός απο τον φιδέ και τον τραχανά υπάρχει και τα καρυστινά νοστιμότατα κουρκουμπίνια (γκόγκλιες, στα αρβανίτικα). Αυτά είναι μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάκτυλα πάνω στον πλάστη και στη συνέχεια βράζονται και καίγονται με κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.

 

 

Η περιοχή είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και για το ψάρι της. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί στη νότια Καρυστία υπάρχουν όπως έχει προαναφερθεί δύο θαλάσσιες περιοχές: ο ήρεμος νότιος Ευβοϊκός και τα νερά του Στενού του Καβοντόρου που είναι μεταναστευτικοί οδοί των ψαριών της Μεσογείου. Στην Κάρυστο μπορεί να βρει κανείς θαλασσινά εδέσματα πιο νόστιμα από τα συνηθισμένα. Όπως λένε και οι ντόπιοι, τα θαλασσινά εδώ είναι πιο νόστιμα γιατί τα τρέφει το "βοτάνι". Πράγματι, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή του Καβοντόρου, οξυγονώνουν και εμπλουτίζουν τα νερά της θάλασσας με θρεπτικές ουσίες, το αντίστοιχο "βοτάνι" της λαϊκής παράδοσης. Οι διαδρομές γεύσης είναι ποικίλες και πλούσιες.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο ξενοδοχείο Καρύστιον.

 

  • Karystion Hotel

  •   Κάρυστος, 34001 Εύβοια
  •   +30 22240 22391
  •   +30 22240 22727
  •   info@karystion.gr