Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας

The cave entrance at Agia Triada, Karystos   The fresh water spring at Agia Triada, Karystos
     
Το σπήλαιο της Αγ. Τριάδας στην Κάρυστο.

 

Στην περιοχή της Νοτίου Καρυστίας του Νομού Ευβοίας  υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σπηλαίων. Έχουν καταγραφεί 32 σπήλαια καθώς και στοές ορυχείων (9 σύγχρονες και 4 αρχαίες). Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια είναι αυτό της Αγίας Τριάδας που η φήμη του, η ομορφιά του και η ιδιαιτερότητά του έχει ξεπεράσει τον ελληνικό χώρο.

Η θέση Αγία Τριάδα βρίσκεται στους λόφους/πρόποδες του βουνού Όχη,  5 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της Καρύστου, σε μία ρεματιά που έχει σπουδαία θέα στην πεδιάδα και τον όρμο της Καρύστου. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία που είναι κτισμένη δίπλα σε μία πηγή. Η πηγή τροφοδοτείται από το νερό ενός υπόγειου ποταμού που διατρέχει το σπήλαιο.

40 περίπου μέτρα πάνω από την εκκλησία βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς.  Οι επισκέπτες που θέλουν να το επισκεφτούν οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι σπηλαιολόγοι θα μπορέσουν να διανύσουν μόνο ένα μικρό πρώτο μέρος του σπηλαίου.  Η συνολική έκταση είναι πάνω από 3000 μέτρα και η διαδρομή περνά από μαιάνδρους, αίθουσες, μικρές λίμνες, καταρράκτες, σιφώνια, ρήγματα, στενές στοές κλπ., που έχουν σχηματιστεί από την πολυετή ροή του υπόγειου ποταμού. Για να προχωρήσει κανείς μέχρι τα τελικά στάδια θα πρέπει να έχει αθλητικές ικανότητες ορειβάτη, αναρριχητή, κολυμβητή, καταδύτη, να έχει γνώσεις σπηλαιολογίας και ψυχική δύναμη.

 

  • Karystion Hotel

  •   Κάρυστος, 34001 Εύβοια
  •   +30 22240 22391
  •   +30 22240 22727
  •   info@karystion.gr