Κτήμα Μοντοφώλι

 
 
 
Το κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στη Παλαιά Xώρα Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, και είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

 

 

Στο κτήμα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς επίσημοι επισκέπτες της Καρύστου όπως ο Βασιλιάς Όθων και ο Βασιλιάς Παύλος ο Α.’ Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη μεταβίβαση της Καρύστου από τους Καταλανούς στους Ενετούς το 1365, το συμβόλαιο πώλησης υπογράφηκε στον ναό του Αγίου Μάρκου στα ερείπια του οποίου βρίσκεται σήμερα η κάβα του κτήματος.

 

Το 1986, αφότου είχε περιπέσει σε ερειπειώδη κατάσταση για πάνω από 25 χρόνια, αγοράστηκε από την οικογένεια του Παύλου Καρακώστα και δημιουργήθηκε η εταιρία «ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε.» με σκοπό την αναστήλωση των κτισμάτων και τη γεωργική του εκμετάλλευση.

 

ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ

 

Το γλυκό κρασί ‘Κτήμα Μοντοφώλι’ παράγεται αποκλειστικά από αμπέλια του κτήματος και από τις εξαιρετικές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Λιάτικο ενώ οινοποιείται παραδοσιακώς, δηλαδή με τον τρόπο που γίνονται από την αρχαιότητα τα γλυκά κρασιά. Αφού τα σταφύλια λιαστούν για 10 έως 15 ημέρες για να αφυδατωθούν, πιέζονται και γίνονται κρασί. Το κρασί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια, για 5 χρόνια τουλάχιστον, οπότε και εμφιαλώνεται. Κατόπιν, ηρεμεί για 18 έως 24 μήνες στη φιάλη, πριν διατεθεί στην αγορά.

Το ‘Κτήμα Μοντοφώλι’ πίνεται πολύ παγωμένο σε θερμοκρασία 2-3°C σαν απεριτίφ και συνοδεύει με ιδανικό τρόπο όλα τα επιδόρπια.

 

 

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

 

Το Κτήμα Μοντοφώλι είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο κατόπιν επικοινωνίας. Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στον αμπελώνα και την κάβα και γευσιγνωσία του γλυκού κρασιού ‘Κτήμα Μοντοφώλι.’

  • Karystion Hotel

  •   Κάρυστος, 34001 Εύβοια
  •   +30 22240 22391
  •   +30 22240 22727
  •   info@karystion.gr