Ο Καφηρέας

 

Small beach in the coastline of cape Kavodoros

Κάβο Ντόρο

 

 

ονομάζουν οι ντόπιοι το ακρωτήριο ¨Καφηρέας¨ που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό άκρο της Νότιας Εύβοιας, της Καρυστίας. Αλλά, γενικεύοντας, οι κάτοικοι αποκαλούν Καβοντόρο και ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Καρυστίας που είναι απέναντι απο το νησί Άνδρος και μαζί σχηματίζουν το ομώνυμο Στενό.

 

 

 

Με την πρώτη ματιά, το τοπίο φαίνεται να είναι τραχύ, άνυδρο και ανεμοδαρμένο. Όμως, γρήγορα αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά που έχουν οι βουνοκορφές, οι ρεματιές, οι απόκρυμνες ακτές και οι απομονωμένες αμμουδιές.

 

Τα χωριά του Καβοντόρου, στην πλειοψηφία τους είναι κτισμένα ψηλά, μακριά απο τις απότομες ακτές, μέσα σε ρεματιές και κοντά σε βοσκοτόπια. Ο δωρικός χαρακτήρας των κατοίκων, που ενισχύθηκε απο τον εποικισμό των Αρβανιτών στον 15ο αιώνα, αποτυπώνεται στην λιτή αρχιτεκτονική, στην μουσική, τα τραγούδια και γενικά στα ήθη και τα έθιμα.

 

Απο νότο προς βορρά, τα κυριότερα χωριά και οικισμοί του Καβοντόρου είναι: το Καστρί, ο Πλατανιστός, το Πανωχώρι, τα Αντιά, το Κόμητο, ο Ευαγγελισμός, το Καψούρι, το Θύμι, η Ζαχαριά, η Αμυγδαλιά, το Σχίζαλι...Ενδεικτικά, η απόσταση του Πλατανιστού απο την Κάρυστο είναι 22 και του Σχίζαλι (που είναι το πλησιέστερο στο ακρωτήριο Καφηρέας), 65 χιλιόμετρα.

 

Σήμερα στα χωριά ζούν σχετικά λίγοι κάτοικοι, όμως, στους αιώνες η περιοχή είχε αξιόλογους πληθυσμούς με ενδιαφέρουσα ανθρώπινη δραστηριότητα όπως αποκαλύπτει η Ιστορία και μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία.

 

Μία ημερήσια εκδρομή στα χωριά χαρίζει μοναδική εμπειρία και την συνιστούμε. Στο ξενοδοχείο Καρύστιον σας παρέχουμε πληροφορίες και οδηγίες για να περάσετε μια ευχάριστη μέρα στον Καβοντόρο.

  • Karystion Hotel

  •   Κάρυστος, 34001 Εύβοια
  •   +30 22240 22391
  •   +30 22240 22727
  •   info@karystion.gr