Οι παραλίες

 

 
Η ευρύτερη Περιοχή της Καρυστίας, Νότιας Εύβοιας, έχει πολλές παραλίες που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αμμώδεις. Μερικές είναι εκτεταμένες, άλλες στενότερες, σε μερικές φτάνουμε εύκολα, σε άλλες πιό δύσκολα, μερικές είναι δημοφιλείς, άλλες πιό ερημικές.

 

Όλες οι παραλίες της Καρυστίας θα μπορούσαν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες. Οι παραλίες στον κόλπο της Καρύστου, οι παραλίες στο Στενό του Καβοντόρου, αυτές των βορείων ακτών της Καρυστίας και οι παραλίες κοντά στο Μαρμάρι.

 

Παραλίες της Καρύστου.

 

Ο Κόλπος της Καρύστου σχηματίζεται από δύο ακρωτήρια, έχει πεταλοειδές σχήμα, είναι στραμμένος προς νότο και η ακτογραμμή του έχει μήκος πάνω από 20 km. Ο ορεινός όγκος που δεσπόζει (όρος Όχη), ‘χάνει' προοδευτικά το ύψος του προς νότο, (προς τις ακτές) και σχηματίζει παραλίες με ρηχά, ζεστά και ήρεμα νερά.

 

Οι παραλίες των ανατολικών ακτών έχουν βυθούς πιο πετρώδεις συγκριτικά με αυτούς των βορείων και δυτικών ακτών που είναι αμμώδεις και αρκετά ρηχοί.

 

Οι παραλίες όλες είναι απολύτως καθαρές, αφού εκτός των άλλων όλη η πόλη της Καρύστου είναι συνδεδεμένη σε κεντρικό σύστημα αποχέτευσης με βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που απομακρύνει κάθε κίνδυνο επιβάρυνσης των νερών του κόλπου με υγρά οικιακά ή άλλα απόβλητα.

 

Ογανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου (με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια κλπ):

* Ψιλή Αμμος Καρύστου
* Δυτική παραλία Καρύστου
* Αλυκές (Κάβος) Καρύστου
* Μπούρος - Άγαλμα Καρύστου

* Παραλία Αγία Παρασκευή

 

Μή Οργανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου:

 

* Παραλία Ματαλιά Μπούρου, Κάρυστος
* Παραλία Αγία Ειρήνη (ή Κουτσούκου), Κάρυστος
* Παραλίες Τα Βαγονάκια, του Δικηγόρου, το Χάλασμα, η Κολυμπήθρα και η Σβόλη
* Παραλία Νησάκι Καρύστου
* Παραλία Τρυπιόβραχος Καρύστου
* Παραλία τα Μάρμαρα Καρύστου
* Παραλία Άγιος Αντώνιος
* Παραλία Άγιος Αθανάσιος
* Παραλία Λιβαδάκι
* Παραλία Κατσούλι
* Παραλία Πέρα Κατσούλι (Καλή Κυρά)
* Παραλιές Ελιά, Παλιοπυθάρα, Καλύβι Σαραβάνου
* Παραλία Μνήματα
* Παραλία Αγία Παρασκευή
* Παραλίες Καλαμίτσι

 

Παραλίες στο στενό του Καβοντόρου.

 

Στο μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, το βουνό Όχη διατηρεί μεγάλο υψόμετρο, καταλήγει με γκρεμούς στη θάλασσα και επιτρέπει μόνο σε λίγες περιπτώσεις να δημιουργηθούν παραλίες. Κυρίως, οι πολυετείς χείμαρροι έχουν καταφέρει να κόψουν περάσματα μέσα από τα βουνά, να σχηματίσουν στενές κοιλάδες-φαράγγια και γραφικές αμμουδιές στις εκβολές τους. Η πρόσβαση σ΄ αυτές από την ξηρά είναι επίπονη, αλλά εύκολη από την θάλασσα με σκάφος.

Υπάρχουν και λιγοστές παραλίες που είναι προσιτές με σχετικά καλούς δρόμους.

 

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραλίες είναι ερημικές, και περικλείονται από ψηλούς βράχους-γκρεμνούς.
Οι παραλίες έχουν ανατολικό προσανατολισμό και ο βυθός τους, είτε είναι αμμώδης είτε πετρώδης, έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά των βυθών που δέχονται μεγάλα κύματα. Βαθαίνουν απότομα, έχουν λιγοστά φύκια και σχεδόν καθόλου όστρακα.

 

Τα μεγάλα κύματα δημιουργούνται από τα ισχυρά αέρια και θαλάσσια ρεύματα του στενού που σχηματίζει η Καρυστία με το νησί Άνδρος των Κυκλάδων. Όταν φυσάει άνεμος, χρειάζεται επαγρύπνηση. Για εντάσεις μέχρι 3-4 μπωφόρ πρέπει να μπαίνουμε στο νερό πολύ προσεκτικά. Σε περιπτώσεις ανέμων ισχυρότερων των 5 μπωφόρ, η είσοδος στη θάλασσα δεν είναι καλή επιλογή.

 

* Παραλία Ποτάμι
* Παραλία Καστρί
* Η παραλία της Αμυγδαλιάς
* Η παραλία της Ζαχαριάς (Μύλος)
* Η παραλία της Αρχάμπολης
* Παραλία του Ευαγγελισμού
* Παραλία Διπόταμος
* Οι παραλίες Λιμιώνας (σπηλίτσες) και Λινάρι
* Παραλίες Λιβάδι, Πλατύς Γιαλός, Άγιοι
* Αυλάκια

 

Η βόρεια ακτογραμμή της Καρυστίας, 

χαρακτηριζεται απο τους γκρεμούς που καταλήγουν στη θάλασσα και τις λίγες παραλίες που δημιουργούν οι χείμαρροι στις εκβολές τους. Η πρόσβαση σ΄ αυτές από την ξηρά δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη και λιγοστές απ' αυτές είναι προσιτές με σχετικά καλούς δρόμους.

 

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραλίες είναι ερημικές, περικλείονται από ψηλούς βράχους-γκρεμνούς, έχουν βόρειο προσανατολισμό και ο βυθός τους, είτε είναι αμμώδης ή πετρώδης, έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά των βυθών που δέχονται μεγάλα κύματα. Βαθαίνουν απότομα, έχουν λιγοστά φύκια και σχεδόν καθόλου όστρακα.

 

Τα μεγάλα κύματα δημιουργούνται από τα ισχυρά αέρια και θαλάσσια ρεύματα της περιοχής. Για εντάσεις μέχρι 3-4 μπωφόρ πρέπει να μπαίνουμε στο νερό πολύ προσεκτικά. Σε περιπτώσεις ανέμων ισχυρότερων των 5 μπωφόρ, η είσοδος στη θάλασσα δεν είναι καλή επιλογή.

 

Οι κύριες παραλίες της βόρειας Καρυστίας είναι (απο δυτικά προς ανατολικά):

 

Οι Βαρελαίοι, το Γιαννίτσι, η Σχοινοδαύλια και οι Καλλιανοί.

 

Οι παραλίες του Μαρμαρίου έχουν περίπου τα χαρακτηριστικά των παραλιών του Κόλπου της Καρύστου. Είναι ρηχές, με ζεστά νερά, καθαρές και εύκολα προσιτές.

 

Στο ξενοδοχείο Καρύστιον μπορούμε να σας δώσουμε ιδέες και οδηγίες. Ρωτήστε μας.

 

  • Karystion Hotel

  •   Κάρυστος, 34001 Εύβοια
  •   +30 22240 22391
  •   +30 22240 22727
  •   info@karystion.gr